Nappali szakiskolai oktatás

Print PDF

A következő képzésekre várjuk jelentkezőinket:


9-10. osztály (szakmai előkészítő oktatás) + 2 év szakképzés, az alábbi szakmákban:
 

34 215 01   Népi kézműves:

- fajátékkészítő
- faműves
- fazekas
- kézi és gépi hímző
- kosárfonó és fonottbútor-készítő
- szőnyegszövő


A felsorolt szakmákról bővebben:

A fajátékkészítő a természetes anyagok – ún. bioanyagok – és egyéb anyagok széles körű felhasználásával egyszerű, megfogható és figurális játékokat, mozgó és gurító játékokat, kockajátékok, összerakható játékokat, építő- (társas-) játékokat, logikai játékokat, gyermek tornaszereket, játszótéri berendezéseket, magas színvonalú, esztétikus, gondos formai kialakítású és kidolgozású, környezetbarát, tartós tárgyakat készít.
Olyan játékok tervezését és kivitelezését végzi, amelyek elősegítik a gyermekek szellemi és testi mozgékonyságának kifejlesztését

A faműves célszerű formai, jó technikai kivitelezésű, a magyar néphagyományoknak megfelelő díszítésű használati tárgyakat, berendezéseket készít, javít, vagy felújít (tálas, fogas, fali téka, konyhai asztal, háttámlás szék, tükör, kínáló tálak, lócák, padok stb.).
A régi elmúlt idők faművességének megfelelő tárgyakat (kapuk, kerítések, oszlopok, fejfák, górék, tornácok) elkészíti, felállítja, javítja, felújítja, a kézi és korszerű technológia helyes arányainak alkalmazásával úgy, hogy a mai életkörülményeknek megfeleljenek.

A fazekas kézműves technológiával egyedi vagy kissorozatú, hagyományos cserép tárgyakat, tárgycsoportokat készít:
– agyagból égetett használati tárgyakat készít, hagyományokra épülő tervek alapján,
– agyagból korongozott, égetett mázatlan vörös (terrakotta) és mázatlan fekete (redukciós égetésű), mázazott (elsősorban ólom- és ónmázas) használati tárgyakat (edényeket, dísztárgyakat) állít elő nem tűzálló, tűzálló vagy lángálló agyagból a fazekasság hagyományos formakincsének és stilisztikai elemeinek alkotó felhasználásával,
– készleteket, tárgygarnitúrákat tervez és készít a hagyományokra építve a mai igények figyelembevételével.
– korongozott (tál alakú) kályhacsempék (kályhaszemek), kályhafiókok és más égetve készült cserépkályha elemek előállítását is végezheti

A kézi és gépi hímző feladata a különböző hímzéstechnikák megismerése, elsajátítása és a hagyományos népművészeti kincsek megőrzése. A szakma művelője egy magasabb fejlettségű technológia és magas szintű mesterségbeli tudás révén képes
– a megfelelő alapanyag kiválasztására,
– a különböző öltéstechnikák alkalmazására és az esetleges hibák kijavítására,
– az adathordozók kiválasztására,
– a régebbi mechanikus és korszerű elektronikus számítógép-vezérlésű gépek kezelésére.
A hímző szakember megismeri és őrzi az egyes tájegységeken alkalmazott díszítő motívumokat, azok színeit és az alkalmazott öltéstechnikákat.

A kosárfonó és fonottbútor-készítő feladata a fűzvesszőből adott terv, önálló tervezés, vagy másolás alapján funkcionális használati tárgyak (piaci bevásárló kosarak, kis- és nagyméretű tárolók, tálcák, kínáló készletek, üvegfonatok, rusztikus tartóedények, lámpaernyők, háziállat-kasok, különböző mezőgazdasági terménytárolók, vesszőből készült ülő és fekvő bútorok, kiegészítő kisbútorok, a mai lakáskultúrához illő fonott árú, garnitúrák, színházi díszletek) készítése, a hagyományos fonásminta-kincs felhasználásával, a meghibásodott fonott tárgyak, szerkezetek javítása.

A szőnyegszövő feladata a gyapjúfonalból, vagy pamut anyagból adott terv, saját tervezés, vagy másolás alapján padlószőnyeg falvédő, díszpárna és ágytakaró szövése, faliszőnyegek, tarisznyák, futók és gyapjútakarók készítése, rongyszőnyeg készítése meghibásodott szőnyegek és szőttesek javítása.
 
A kályhás feladata a helyszínen épített szilárd (fa, szén) és gáznemű fűtőanyaggal, továbbá villamos árammal helyiségek fűtésére használatos, időszakos működtetésű, rostéllyal vagy anélkül készített cserépkályhák, nyitott és zárt tűzterű kandallók, népművészeti kemencék építése, átrakása, átépítése, tisztítása és javítása. Folyton égő koksztüzelésű (termokoksz rendszerű) cserépkályha építése, karbantartása, javítása, valamint hordozható cserépkályha építése, javítása.
Feladatai közé tartozik, hogy hőszükségletszámítással kiszámolja annak a kályhának, kandallónak a méretét, melynek óránkénti hőleadása biztosítja az előírt hőfokot az adott helyiség részére anélkül, hogy a tüzelőszerkezetet túlfűtenénk.
A kályhás a tüzelőszerkezet helyének kijelölése, a kéménybekötés helyének kivésése után a csempéket megfaragja, csiszolja, az ajtók és a tisztítónyílások helyét kivágja, majd soronként kolirozza, elkészíti, szigeteli és fedi (takarja) a talapzatot. A kályhatestet soronként felrakja, kiönti, ékeli, béleli, utóbéleli, közben a hamu és tűzteret, a járatokat, átégőket, terelőket megépíti, majd az előírásnak megfelelően fedi a kályhát. A kész kályhát letisztítja, a fugákat a látható felületen kihúzza.
 
A népi kézművesek tevékenységüket önálló vállalkozás keretei között is folytathatják.

 
FacebookSatartlap